10 лютого, 2023

10 ПРИЧИН ДЛЯ ЧОГО ВАМ ПОТРІБНА МУЗИКА

Торкаємося пальчиками клавіш фортепіано і не підозрюємо, що запускаємо процеси розвитку культури мовлення. Все, чим ми себе оточуємо та чим займаємося, впливає на наше життя. Особливо музика!

1️⃣МУЗИКА- це світ емоцій, вона здатна викликати посмішку, сльози, хвилювання. Розвиток емоційного стану є надзвичайно важливим для кожної людини. Заняття музикою дають змогу прожити різні емоції та розкрити своє внутрішнє " Я". Під час прослуховування та виконання музичних творів у нас змінюється серцебиття, ми на фізичному рівні здатні відчувати емоції, які несе в собі певний твір.
2️⃣ МУЗИКА тренує наш мозок- вчить концентруватися, зосереджуватися на конкретній думці, абстрагуватися від усього зайвого. Крім того, музика вчить звертати увагу на деталі- який звук вищий, нижчий, довший, коротший. Це своєрідна підготовка дитини до письма, читання, до майбутньої когнітивної роботи.❗️ Дослідження показали, що кожного разу, коли ми граємо на музичному інструменті, в мозку ніби вибухає феєрверк, відбувається справжній фестиваль. Гра на інструменті задіює всі його зони одночасно, особливо зорову, слухову та моторну зони кори. Тому музиканти мають надзвичайно хорошу пам'ять і структурне мислення.
3️⃣МУЗИКА виховує характер. Так як займатися грою на музичних інструментах потрібно регулярно, це чудово виховує волю та дисципліну. ❗️Звісно, маленьким виконавцям не обійтися без підтримки батьків, завдання яких- мотивувати та стимулювати на шляху до досягнення цілі.
4️⃣МУЗИКА має багато спільного з іншими дисциплінами. Наприклад, математикою.❗️ В нотах є багато речей, які потрібно рахувати- апплікатура, розмір музичного твору, п'ять лінійок нотного стану, такти, тривалості нот і пауз, темпові позначення. Згадаймо двох визначних фізиків- Альберта Ейнштейна та Макса Планка.
Ейнштейн чудово грав на скрипці, а Планк зміг би стати відомим піаністом- віртуозом. "Якщо ви бажаєте, щоб ваші діти зробили перший крок до Нобелівської премії, навчайте їх "Музиці" ( Михайло Казінік).
5️⃣МУЗИКА розвиває мовлення. У будь-якому творі музична мова завжди наповнена фразами, реченнями, комами, крапками, знаками питання та оклику.❗️Не секрет, що музикантам краще вдається говорити, писати, легше засвоювати граматику та іноземні мови.
❗️ Зокрема, діткам, які мають логопедичні проблеми, наполегливо рекомендують займатися вокалом та грою на музичних інструментах. На кінчиках пальців знаходяться нейронні закінчення. Торкаючись клавіш чи струн інструментів, ми їх постійно стимулюємо, розвиваючі дрібну моторику, що контролюється обома півкулями мозку. Таким чином, моторика має прямий вплив на розвиток мозку, особливо на ті його механізми, що відповідають за мову.
6️⃣МУЗИКА розвиває інтелект. При виконанні музичного твору музикант свідомо знаходиться у трьох часових вимірах- пам'ятає про минуле ( те, що прозвучало), контролює теперішнє і вже передчуває майбутнє.❗️ Намагаючись досягти цілісності музичного твору, донести закладений в нього зміст, виконавець одночасно контролює текст, форму, темп, ритм, динаміку, тембр, гармонію.
7️⃣ МУЗИКА розвиває креативність. ❗️Без фантазії неможливий процес творення. А під час слухання чи виконання музики ми можемо уявити що завгодно- бурхливе море, заметіль, місячне сяйво, навіть хліб з маслом! До речі, існує твір під назвою " Das Butterbrot"( авторство приписують В. Моцарту), в якому композитор імітує процес намазування масла на хліб.
8️⃣МУЗИКА виховує емпатію- вчить співчувати та співпереживати. ❗️ Музикою ми сміливо можемо сказати те, що не наважуємося промовити словами.
9️⃣МУЗИКА і комунікація. Музичні заняття в оркестрі та хорі розвивають навички роботи в команді. Адже ми вчимося слухати і чути не лише себе, але й інших.
🔟МУЗИКА розвиває всі необхідні навички, які дає нам сучасна школа! Але музика робить це на іншому матеріалі, тому і результат досягається набагато швидше і глибше пропрацьовується!

Немає коментарів:

Дописати коментар